Сообщение об ошибке

Notice: Undefined variable: n в функции eval() (строка 11 в файле /home/indiansw/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

На порозі археологічної революції: лазерні сканери розкривають таємниці, приховані під тропічним лісом майя

Стюфляєв Максим
:::
Статьи и материалы
:::
майя

(на рус.яз.)

1 лютого 2018 року на офіційному сайті всесвітньо відомого Національного географічного товариства США (National Geographic Society) було опубліковано дуже важливу та цікаву статтю про дослідження міст стародавніх майя за допомогою новітніх технологій. На жаль, як це часто трапляється, новина стала підставою для численних вигадок і перекручень у медіа. Вже з’явилися гучні заголовки про «відкриття десятків дотепер невідомих міст майя». Про що ж насправді йдеться в публікації National Geographic?

На цих ілюстраціях показано для порівняння загальну панораму вкритого лісом Тікаля і цифрову мапу, складену на підставі знімків LiDAR На цих ілюстраціях показано для порівняння загальну панораму вкритого лісом Тікаля і цифрову мапу, складену на підставі знімків LiDAR

На цих ілюстраціях показано для порівняння загальну панораму вкритого лісом Тікаля і цифрову мапу, складену на підставі знімків LiDAR

Стародавні майя будували свої міста посеред вологого тропічного лісу (сельви). Нині ландшафт регіону є суттєвою перепоною при здійсненні повноцінних археологічних розкопок, адже від сумнозвісного колапсу класичної цивілізації минуло вже понад тисячу років, за цей час руїни споруд вкрилися густим шаром рослинності і часто взагалі нерозрізненні для людського ока. Сучасна лазерна технологія LiDAR буквально «просвічує» з літака або гвинтокрила лісовий покрив і дає змогу отримати цифрові зображення розташованих під ним будівель. Її застосування в археології уже дало результати, які називають революційними. За фінансової підтримки фонду PACUNAM дослідники «просканували» і картографували понад 2 100 квадратних кілометрів на території гватемальського департаменту Петен – ядра класичної цивілізації. З’ясувалося, що міста майя були значно більшими за розміром, ніж гадали досі. Вражає приклад докласичного городища Ель-Пальмар (не плутайте це місто в Петені із однойменним та більш відомим центром на території штату Кампече, Мексика): воно виявилося у сорок разів більшим, ніж видавалося з попередніх розкопок! Загалом завдяки знімкам фахівці ідентифікували на території Петену понад 60 000 раніше невідомих споруд, здебільшого це рештки звичайних осель. У Тікалі під пагорбом навіть виявили цілу піраміду, що її неможливо побачити неозброєним оком.

Загалом завдяки знімкам фахівці ідентифікували на території Петену понад 60 000 раніше невідомих споруд

Загалом завдяки знімкам фахівці ідентифікували на території Петену понад 60 000 раніше невідомих споруд

Крім споруд на цифрових зображеннях видно іригаційні системи й землеробські тераси. Ці відкриття вкотре підтверджують, що майя класичної доби практикували інтенсивні форми землеробства, які дозволяли забезпечити їжею велику кількість людей. Якщо донедавна чисельність населення у низинах майя в зазначену епоху оцінювали приблизно в 5 мільйонів осіб, то тепер, на думку директора археологічного проекту в Хольмулі (Гватемала) Ф. Естрада-Беллі, цю цифру можна збільшити до 10-15 мільйонів. Окрім того, знімки виразно показують, що міста майя були пов’язані одне з одним мережею широких доріг, а це свідчить про значну роль торгівлі й обміну. З другого боку, повсюдні знахідки оборонних стін, валів і фортець – це, поза сумнівом, ознака безперервних та спустошливих війн, що їх провадили могутні царі майя. Наприклад, городище Ель-Соц понад десять років розкопується і картографується археологами, але завдяки застосуванню LiDAR там було виявлено кілометри захисної стіни. Археолог Т. Ґаррісон згадує, що в 2010 році був поблизу пагорба, під яким приховано стіну, але нічого не бачив.

Мапа городища Ель-Пальмар

Мапа городища Ель-Пальмар

Український історик-майяніст, співробітник археологічного проекту в городищі Алтар-де-Сакріфісьос (Гватемала) Юрій Полюхович так прокоментував останні відкриття:

Це, звісно, величезний прорив у дослідженні стародавніх цивілізацій, і не лише майя. Подібні проекти здійснювалися на території Мексики, Белізу, Йорданії, Єгипту, Камбоджі, США та інших країн. Особливо вони важливі з погляду планування нових археологічних розкопок: не потрібно вгадувати, де копати, достатньо лише “просвітити” територію і виявити найбільш важливі архітектурні комплекси чи споруди, де, судячи з розмірів та форми, можуть бути найважливіші храми, палаци або гробниці. Але не лише пошуками скарбів займаються археологи: система LiDAR дозволяє виявити структуру поселень та їх розмір, комунікації у вигляді доріг, іригаційні системи, сільськогосподарські угіддя, в тому числі тераси та ферми, а також укріплення й інші фортифікаційні споруди.

Наразі “просвічено” лише невеликі ділянки на території майя. Упевнений, що буде знайдено ще сотні тисяч будівель та величезні міста. Окрім того, вже відомі науковцям руїни виявляться у рази або й десятки разів більшими, ніж вважалося раніше. Це нова сторінка в дослідженні культури майя. Лишається тільки сподіватися, що науковцям вистачить сил та ресурсів для вивчення і збереження цього надбання світового значення. Що стосується України, то вітчизняні вчені вже беруть участь у міжнародних наукових проектах, зокрема археологічних у Мексиці й Гватемалі, та планують нові. Завдяки підтримці меценатів ми маємо шанс відкопати не одну піраміду майя та зробити відкриття світового значення!

Неозброєним оком тут можна побачити лише ліс і зарослий пагорб, але LiDAR показав, що під ним приховано піраміду стародавніх майя Неозброєним оком тут можна побачити лише ліс і зарослий пагорб, але LiDAR показав, що під ним приховано піраміду стародавніх майя

Неозброєним оком тут можна побачити лише ліс і зарослий пагорб, але LiDAR показав, що під ним приховано піраміду стародавніх майя

Отже, новітні технології справді суттєво збагатили наше уявлення про цивілізацію майя, доповнили загальну картину новими важливими деталями. Однак про відкриття зовсім невідомих «мегаполісів» наразі не йдеться. На першому етапі було просвічено території навколо тих городищ, де вже давно і плідно працюють великі археологічні проекти (Тікаль, Вашактун, Ель-Соц, Ель-Перу, Ла-Корона, Хольмуль тощо). Попереду ще дуже багато роботи. Потрібно дослідити виявлені з повітря об’єкти на землі, ця праця забере чимало часу. Як зазначають археологи, головною вадою знімків LiDAR є те, що ми одержуємо зображення різноманітних об’єктів, але без відповіді на головне питання: коли саме і за яких обставин було збудовано конкретну піраміду, зведено оборонну стіну чи прокладено дорогу? Уточнити датування нових знахідок – це також першорядне завдання на майбутнє. Проте неможливо заперечити очевидне – в археології майя нині на наших очах починається великий технологічний прорив і найнеймовірніші відкриття ще попереду.

Нову піраміду в Тікалі знайшли на південь від комплексу «Загублений світ» (іспанською Mundo Perdido)

Нову піраміду в Тікалі знайшли на південь від комплексу «Загублений світ» (іспанською Mundo Perdido)

Загалом проект PACUNAM розраховано на три роки, упродовж яких планується за допомогою LiDAR картографувати понад 14 000 квадратних кілометрів гватемальської території.

Раніше сайт «Мир индейцев» вже повідомляв про дивовижні відкриття в Ель-Мірадорі, що їх так само вдалося зробити завдяки застосуванню технології LiDAR.

Дороги-сакбе у Вашактуні та Хімбалі

Дороги-сакбе у Вашактуні та Хімбалі

Захисна стіна навколо Тікаля

Захисна стіна навколо Тікаля

Городище Ель-Соц

Городище Ель-Соц

Мапа городища Куналь, відкритого археологічним проектом Наачтуна завдяки даним LiDAR

Мапа городища Куналь, відкритого археологічним проектом Наачтуна завдяки даним LiDAR

Тікаль з південного сходу

Тікаль з південного сходу

 

Джерела