Сообщение об ошибке

Notice: Undefined variable: n в функции eval() (строка 11 в файле /home/indiansw/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Большое царское погребение обнаружено в городище древних майя Шунантунич (видео)

Археолог Хайме Аве рассказывает о найденном в городище древних майя Шунантуниче большом царском погребении

(на рус.яз.) ::: (українською мовою)

26.07.2016. IndiansWorld.org. (рус.) На прошлой неделе команда археологов под руководством Х. Аве, ведущая раскопки в городище Шунантунич, сообщила об открытии гробницы, которая, вероятно, принадлежала правителю древних майя. Ее исследование в настоящее время продолжается, но уже можно сказать с уверенностью, что погребение является одним из крупнейших среди найденных по сей день в Белизе. Внутри, помимо останков взрослого мужчины в возрасте примерно тридцати лет, археологи обнаружили четыре обсидиановых лезвия, горшки, вазы, жадеитовые бусины, а также останки ягуара или оленя.

Хотя Шунантунич исследуется археологами начиная еще с 1892 года, до сих пор на его территории не находили царских погребений. Предварительно гробницу датируют поздним классическим периодом, то есть примерно 700-1000 годами нашей эры.

Шунантунич располагается на северо-западе Белиза в 5 км на север от городища Буэнависта-дель-Кайо, 15 км западнее Наранхо и 15 км на восток от Пакбитуна. Его центральная часть состоит из двух акрополей, двух стадионов для игры в мяч и нескольких храмовых комплексов. Самым известным памятником архитектуры в Шунантуниче является большая пирамида «Эль-Кастильо», украшенная штуковыми фризами с важными сценами из мифологии майя.

Ранее сайт «Мир индейцев» уже сообщал об открытии в Шунантуниче новых монументов с иероглифическими надписями.

Велике царське поховання знайдено у городищі стародавніх майя Шунантуніч (Беліз)

26.07.2016. IndiansWorld.org. (укр.) Минулого тижня команда археологів під керівництвом Х. Аве, яка веде розкопки у городищі Шунантуніч, повідомила про відкриття гробниці, що, імовірно, належала правителеві стародавніх майя. Її дослідження наразі триває, але вже можна впевнено сказати, що поховання є одним із найбільших з-поміж досі знайдених у Белізі. Усередині, окрім останків дорослого чоловіка у віці близько тридцяти років, археологи виявили чотири обсидіанових леза, глечики, вази, жадеїтові бусини, а також рештки ягуара чи оленя.

Хоча Шунантуніч досліджується археологами починаючи ще з 1892 року, досі на його території не знаходили царських поховань. Попередньо гробницю датують пізнім класичним періодом цивілізації майя, тобто приблизно 700-1000 роками нашої ери.

Шунантуніч розташований на північному заході Белізу в 5 км на північ від городища Буенавіста-дель-Кайо, 15 км західніше Наранхо і 15 км на схід від Пакбітуна. Його центральна частина складається з двох акрополів, двох стадіонів для гри в м’яч і кількох храмових комплексів. Найвідомішою архітектурною пам’яткою Шунантуніча є велика піраміда «Ель-Кастільо», прикрашена штуковими фризами, що містять важливі сцени з міфології майя.

Раніше сайт «Мир индейцев» уже повідомляв про відкриття в Шунантунічі нових монументів з ієрогліфічними написами.

Источники/Джерела  

Archeologists Discover Mysterious Tomb at Xunantunich. URL: http://www.chabilmarvillas.com/blog/archeologists-discover-mysterious-tomb-at-xunantunich.html

Largest Maya Tomb Ever Found in Belize Discovered at Xunantunich. URL: http://www.cahalpech.com/blog/largest-maya-tomb-ever-found-in-belize-discovered-at-xunantunich/

Савченко И. А. Город и округа у древних майя I тыс. н.э. (восточные области Мезоамерики): дис. … кандидата ист. наук: 07.00.06. – М., 2015. – С. 157.